Bucură-te, Izvorâtorule de mir, Mare Mucenice Dimitrie!

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie a trăit în Tesalonic (Salonic – Grecia de azi) în vremea împăraților Dioclețian (284-305) și Maximian (286 – 305) cunoscuți pentru prigoanele împotriva creștinilor. Născut într-o familie nobilă din Macedonia, tatăl său fiind prefectul Tesalonicului, Sfântul Mare Mucenic Dimitrie ar fi fost botezat pe ascuns de către evlavioșii săi părinți de frica prigoanei din acele timpuri care era îndreptată asupra creștinilor din partea păgânilor.

Crescând cu tainele sfintei credințe, învățând milostenia față de cei săraci, Sfântul Dimitrie ajunge să fie admirat de cei din jurul său nu doar pentru aspectul său exterior cât mai ales pentru înțelepciunea și bunăvoința sa. După moartea timpurie a părinților săi, deși încă tânăr însă înzestrat cu o mulțime de însușiri aparte, unele dintre ele din sfera strategiei militare, Sfântul Mare Mucenic Dimitrie este numit general al armatelor Tesaliei și proconsul al Greciei de către însuși Maximian Galerius, Cezarul Greciei și al Macedoniei, în locul tatălui său. În ciuda poziției sale profesionale deosebite, Sfântul Dimitrie pune în continuare pe primul plan puritatea sufletească, preocuparea dobândirii vieții cele veșnice întru Hristos.

Propovăduia cuvântul cel sfânt al Evangheliei în mijlocul mulțimilor, în ciuda pericolelor păgânilor care observau fiecare mișcare, reușind în ciuda acestora să convertească la creștinism un număr mare de locuitori ai Tesalonicului.

În acea perioadă, după încheierea victorioasă a unui război împotriva sciților, în drumul înapoi spre Roma, împăratul Cezar Galerius a făcut un popas în Tesalonic pentru a fi aclamat de popor și pentru a aduce jertfă zeilor. Măcinați de invidie și profitând de ocazia prezenței împăratului, câțiva păgâni se plâng ighemonului de activitatea de propovăduire a Sfântul Mare Mucenic Dimitrie.

Iute de mânie și simțindu-se trădat de acesta aflând că este creștin, împăratul poruncește ca Sfântul să fie prins și aruncat într-o temniță umedă din subsolul unei băi publice. În toată perioada întemnițării sale, Sfântul Mare Mucenic Dimitrie și-a petrecut timpul înălțând rugăciuni Domnului, găsind astfel putere și sporind în harul Duhului Sfânt.

În tot acest timp, împăratul păgân continuă să se adâncească în nebuniile obiceiurilor necuviincioase, organizând lupte între creștini. Unul dintre luptătorii vestiți ai împăratului, prin dimensiunile sale impresionante, era nume Lie. Acesta era renumit pentru victoriile sale nesfârșite în fața oricărui adversar, ceea ce făcea din oricine îndrăznea să îl provoace la luptă, o victimă sigură.
Un anume tânăr, pe nume Nestor, fermecat de vorbele Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, mergând să îl vadă pe acesta în temniță, îi zise: „Robule al lui Dumnezeu, vreau să mă lupt cu Lie. Roagă-te pentru mine.” Iar Sfântul Dimitrie, însemnându-l pe frunte cu semnul crucii, îi zise: „Și pe Lie vei birui și pentru Hristos vei mărturisi.” Cu aceste încurajări înscrise în suflet, tânărul Nestor l-a înfruntat pe fiorosul Lie și așa cum odinioară David l-a învins pe marele Goliat în ciuda tuturor împrejurărilor, la fel și Nestor a ieșit învingător din marea sa confruntare împotriva teribilului Lie, având pe buze cuvintele: „Dumnezeul lui Dimitrie, ajută-mi!” La auzul acestei vești, un val necuprins de mânie a pus stăpânire pe împărat, acesta aflând totodată că Sfântul Dimitrie a fost cel care l-a susținut și încurajat pe Nestor spre drumul izbânzii.

Împăratul poruncește capturarea tânărului Nestor, uciderea sa și implicit a Sfântului Dimitrie. Urmând porunca împăratului, ostașii îl găsesc pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie în temniță, la rugăciune, în clipa în care s-au apropiat de acesta ca să-l străpungă cu sulițele, Sfântul și-a ridicat mâna dreaptă, primind prima suliță în coastă, asemenea Mântuitorului. Astfel și-a dat sufletul în mâinile Domnului iubitul Său Mucenic, Dimitrie. După uciderea Sfântului Dimitrie a urmat și curajosul Nestor, acestuia tăindu-i-se capul.

Trupul Sfântului Dimitrie a fost luat și îngropat cu multă cinste de către creștini și cu trecerea vremii, din mormântul său au început să curgă picături de mir frumos mirositor, prin care s-au săvârșit multe minuni și vindecări, motiv pentru care Sfântul Mare Mucenic Dimitrie mai este cunoscut și ca și făcătorul de minuni și Izvorâtorul de Mir.

Întru mulți și binecuvântați ani celor ce cu vrednicie poartă numele Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir!

Descarcă aplicația noastră

acasa  [Dan Damaschin - Glasul Vietii]
acasa  [Dan Damaschin - Glasul Vietii]

Aplicație dezvoltată de firma Bull-Software

Donează

1. Online cu cardul:

2. Tranfer în conturile:


Asociația Glasul Vieții (CIF: 31539898)
Cont: Banca Transilvania (COD SWIFT: BTRLRO 22)

RO64BTRLRONCRT00W8759401 (RON)
RO49BTRLEURCRT00W8759401 (EURO)
RO89BTRLUSDCRT00W8759401 (USD)
RO17BTRLGBPCRT00W8759401 (LIRE)

3. REVOLUT: - Vă rugăm cereți detalii
4. În cutia milei de la Biserica din incinta Maternității ,,Cuza Vodă”
(puneți pe GPS Biserica Maternității ,,Cuza-Vodă” și vă lasă exact unde trebuie);
5. Prin PayPal la următoarea adresă: pr.dandamaschin@yahoo.com
6. Prin Poștă sau Curierat pe numele Bisericii Maternității ,,Cuza-Vodă”
Iași, str. Cuza-Vodă, nr. 34.
7. Pentru Western Union, RIA, MoneyGram avem rugămintea de a ne contacta
pentru a vă oferi numele unui voluntar disponibil

Adaugă un comentariu