Prima zi de școală cu chipuri vesele și chipuri înlăcrimate din aceeași lume și lumi diferite!

La fel ca-n Iași, astăzi a sunat clopoțelul în toate școlile din orașele și satele României. Chiar dacă sunt mai tot timpul preocupat de problemele celor 10233 de copii din GRĂUNTELE DE MUȘTAR, în preajma acestei zile, mă opresc preț de câteva clipe, pe stradă, în biserică sau prin curtea unei școli, numai și numai pentru a lua pulsul unei zile speciale pentru milioanele de copii și părinți, alături de dascălii lor.

prima-zi-de-scoala-cu-chipuri-vesele-si-chipuri-inlacrimate-din-aceeasi-lume-si-lumi-diferite  [Dan Damaschin - Glasul Vietii]

Dis de dimineață, până să ma lase la porțile Maternității, soția mi-a transmis deja bucuria și emoția sutelor de copii și părinți ce au început un nou an școlar în grădinița în care este directoare, mai ales că ia din nou grupă mică. Slujbă de deschidere, animatori, clase pregatite cu tot felul de surprize, lacrimi de despărțire de o parte și de alta, liste interminabile cu cerințe personalizate și tot ceea ce presupune o astfel de misiune.

prima-zi-de-scoala-cu-chipuri-vesele-si-chipuri-inlacrimate-din-aceeasi-lume-si-lumi-diferite  [Dan Damaschin - Glasul Vietii]

Nu vă puteți imagina cum, după o astfel de zi, discuțiile noastre de soț și soție se limitează până spre miezul nopții doar la „cât de frumoși, cuminți, isteți, deștepți etc” sunt copiii ei.

Cum în drumul din Nicolina până în Centru tot treci pe lângă câteva școli și grădinițe foarte apreciate nu poți să nu remarci si veselia celor mai măricei, care poartă țanțoș uniforma croită în vreun atelier din cele de elită sau cum calcă apasat bucuroși nevoie mare de papucii de firmă comandați de peste hotare, sosiți probabil în ajun.

Nu mai vorbesc de gențile de la casele de modă, cu care, vorba cuiva, dacă te străduiești puțin, poți îmbrăca o clasă întreagă.

Desigur, ca părinte te strădui să fii mereu și oricum lângă școlarul tău, infiferent de costuri. În drum spre școală te prinzi și de un buchet de flori, bine dichisit în culorile armonioase ale toamnei pentru că e… prima zi de școală.

Am trăit astazi începutul de an școlar în două comunități care, deși sunt doar la o oră de mers cu mașina, par la zeci, dacă nu sute de ani distanță.

După ce am terminat Slujba de Binecuvântare din cadrul festivității de deschidere de la Colegiul Național Emil Racoviță, într-o atmosferă formidabilă, și eu tot cu emoții, pentru cel de-al patrulea fecior la aceeași școală cu aceeași profesori de excepție și buni creștini, am ajuns și la telefonul de pe care tocmai vă scriu aceste rânduri.

Multe, multe apeluri, printre care și al Corneliei, o mamă eroină, cu 8 copii, din care… 6 la școală.

Plângea și ea și copiii că nu pot merge la școală.

După o oprire la Depozitul Faptelor Bune, am plecat spre ei, cu toate cele necesare în portbagaj și pe bancheta din spate.

Nu departe de Iași, pe colinele domoale ale Moldovei, într-o căsuță de chirpici ce pare gata, gata să se prăbușească trăiesc 10 suflete de o bunătate și modestie rar întâlnite, cu povești de viață și de primă zi de școală incredibile.

Florentina, a cincea din familie, s-a trezit cu noaptea-n cap cu gândul că astăzi era ziua cea mare, în care își va revedea colegii de la grădiniță, acum în clasa pregătitoare, chiar dacă nu a avut timp de plictiseală cu ai ei frățiori sau cu cârdul de rățuște, în fața cărora are mereu rolul de „învățătoare”.

Ghiozdănel? Nu-i! Dar nu-i nici o problemă! Mai are mama o pungă în care și-ar putea pune… doar o sticluță de apă, pentru că de altceva nici nu poate fi vorba!

Papucei? Rupți, dar ce mai contează, căci visul e atât de mare. Trebuie să-l împlinească!

Hăinuțe? Cornelia și-a dat silința să le spele cum a știut mai bine, dar la cât de purtate au fost, s-au uzat cam tare.

Pachețel? N-a avut niciodată și nici nu mai are curaj să ceară.

Așa a ieșit Florentina noastră pe poartă, cu multă speranță și un vis mai mare decât l-ar putea duce pe umerii ei mici, doar că… pe drum papuceii s-au rupt de tot și de la 3 ulițe distanță, s-a întors înlăcrimată, fără speranță.

Ceva mai mare, Petronela s-a obișuit cu ideea că, deși foarte iubitoare și muncitoare, mama ei nu-i va putea oferi ceea ce orice școlar merită să aibă măcar la început de an școlar. S-a dus cu hainele din vara trecută și cu ghiozdanul de acum 2 ani.

Luna septembrie nu-i friguroasă, să-ți trebuiască haină groasă, iar ce-o fi în noiembrie mai vede ea.

Când vorbim de papuci, aici chiar ar fi ceva probleme. Sunt deja 2 ani de când mama nu i-a mai cumpărat alții, iar cei din picioarere ei, cu două găuri în talpă, trebuie să-i mai cedeze și mamei, atunci când merge pe la medic, iar ea trebuie să stea acasă.

Nevoile casei sunt multe, multe sunt gurile de hrănit, iar bănuțul nu ajunge. În prima zi de clasa a 9-a a văzut că mai toți colegii au ocololit-o, dar doamna dirigintă a încurajat-o și asta i-a fost suficient.

Ce ghiozdan, ce rechizite, ce viitor?

Mai toată vara a stat pe lângă mama și a ajutat-o la treburile casei, la adus vreascuri de pe deal, la spălat culmile nesfârșite de haine rufoase și mai ales la cotlonul cu plita mereu plină cu ceaune de mâncare. Așa și-a dat seama că ar fi bine în viitor să devină bucatar. A auzit ea că un bucătar priceput câștigă binișor, bănuți din care ar mai face încă vreo două cămăruțe la casă, ar putea cumpăra și o văcuță pentru frățiorii cei mai mici, să nu mai sufere de foame, ba ar avea și ea mâncare pe săturate.

Andrei este mult mai tăcut. Nu zâmbește, nu mai are vise, nu are haine, nu are încălțări și nici ghiozdan. Nu mai are și nu mai vrea nimic.

prima-zi-de-scoala-cu-chipuri-vesele-si-chipuri-inlacrimate-din-aceeasi-lume-si-lumi-diferite  [Dan Damaschin - Glasul Vietii]

Cu ochii umeziți acceptă până la urmă să meargă la școală, doar să aibă cu ce să se încalțe și cât de cât un ghiozdan.

La vestea că o să-i aducem și o bicicletă a prins glas și, dacă tot a găsit bunăvoință mai cere și o vacă, să mănânce lapte pe săturate.

Cam asta este, dragilor, povestea a două lumi cu copii minunați, născuți doar la 35 de kilometri distanță.

Copiii Corneliei sunt doar 6 din cei 3000 de care încă așteaptă un suflet bun pentru a-i trimite la școală. Iar eu nu sunt altul decât mesagerul lor și martor în fața lui Dumnezeu.

Haideți, dragii mei, să aducem fericirea unui început de școală și în sufletele copiilor uitați ai României.

HAIDEȚI SĂ DĂRUIM SPERANȚĂ!

MERGEM MAI DEPARTE?

Descarcă aplicația noastră

acasa  [Dan Damaschin - Glasul Vietii]
acasa  [Dan Damaschin - Glasul Vietii]

Aplicație dezvoltată de firma Bull-Software

Donează

1. Online cu cardul:

2. Tranfer în conturile:


Asociația Glasul Vieții (CIF: 31539898)
Cont: Banca Transilvania (COD SWIFT: BTRLRO 22)

RO64BTRLRONCRT00W8759401 (RON)
RO49BTRLEURCRT00W8759401 (EURO)
RO89BTRLUSDCRT00W8759401 (USD)
RO17BTRLGBPCRT00W8759401 (LIRE)

3. REVOLUT: - Vă rugăm cereți detalii
4. În cutia milei de la Biserica din incinta Maternității ,,Cuza Vodă”
(puneți pe GPS Biserica Maternității ,,Cuza-Vodă” și vă lasă exact unde trebuie);
5. Prin PayPal la următoarea adresă: pr.dandamaschin@yahoo.com
6. Prin Poștă sau Curierat pe numele Bisericii Maternității ,,Cuza-Vodă”
Iași, str. Cuza-Vodă, nr. 34.
7. Pentru Western Union, RIA, MoneyGram avem rugămintea de a ne contacta
pentru a vă oferi numele unui voluntar disponibil

Adaugă un comentariu