Crucea, sapa și lopata!

Se împlinește uneori ca și glumă nesărată expresia cum că medicamentele universale împotriva oricărei boli ar fi sapa și lopata! Sigur, unii au mers mai „adânc” și au declarat drept „panacee” hârlețul și lopata.

Mă gândesc totuși că dincolo de mesajul cu caracter funebru există mult mai mult adevăr în „sapa și lopata”. Sapa este instrumentul care chiar și mecanizat asigură ocrotirea plantei, ferind-o de buruieni, îngheț și secetă!

crucea-si-lopata-simboluri-ale-nemurii  [Dan Damaschin - Glasul Vietii]

La drept vorbind să sapi o groapă cu sapa de vreo 4-5 metri adâncime, așa ca în Moldova e o misiune imposibilă. Așadar, sapa presupune pe de o parte energie, adică mișcare și osteneală, nu glumă, care te vor feri de mai toate bolile de pe fața pământului, inclusiv temuta depresie.

Lopata, în schimb, este nelipsită de la mutarea țărânei din groapă pe mal și de pe mal în groapă, iar pe vremuri ca cea de astăzi e mai ceva ca un colac de salvare în mijlocul Atlanticului.

Unii mai mândrii de sine ar putea spune că au fentat deja lopata fie prin construcția de cavouri, fie prin incinerare. Cei cu cavourile ar trebui să știe că și la construcția unui monument funerar tot lopata e baza, doar că o folosești cu anticipație. Ceilalți care vor să ardă pe foc gunoaiele nu scapă nici ei de o lopată, chiar dacă ea se transformă într-un mic faraș în cele din urmă.

Oricum am privi aceste doua unelte, nelipsite din gospodăria țăranului român de alta dată, pentru mine, ele devin simboluri ale jertfirii, respectiv ale trecerii a tot ceea ce este lumesc, iar imaginea cu bunicuțele care merg cu săpăliga la locurile de veci ale înaintașilor în preajma Învierii (săpăliga ca fiind o îmbinare reușită între lopată, sapă și greblă), mă face să prețuiesc aproape de venerare această expresie care mă călăuzește mai curând spre Înviere decât spre întuneric.

crucea-si-lopata-simboluri-ale-nemurii  [Dan Damaschin - Glasul Vietii]

Că lopata a devenit astăzi în mâna bursierilor de la C.E.D.C și a voluntarilor noștri, unealtă vitală pentru deszăpezirea în câteva zeci de minune a Maternității Cuza Vodă, mă face să mai adaug un sens sau să-l aprofundez pe cel din urmă și anume că cel puțin astăzi, lopata a devenit semn al iubirii pentru ceea ce e cu adevărat sfânt și frumos în lumea aceasta: NAȘTEREA, MATERNITATEA ȘI COPILĂRIA.

Mulțumesc, dragi voluntari! Să ningă Domnul Hristos cu dragoste peste dumneavoastră!

Descarcă aplicația noastră

acasa  [Dan Damaschin - Glasul Vietii]
acasa  [Dan Damaschin - Glasul Vietii]

Aplicație dezvoltată de firma Bull-Software

Donează

1. Online cu cardul:

2. Tranfer în conturile:


Asociația Glasul Vieții (CIF: 31539898)
Cont: Banca Transilvania (COD SWIFT: BTRLRO 22)

RO64BTRLRONCRT00W8759401 (RON)
RO49BTRLEURCRT00W8759401 (EURO)
RO89BTRLUSDCRT00W8759401 (USD)
RO17BTRLGBPCRT00W8759401 (LIRE)

3. REVOLUT: - Vă rugăm cereți detalii
4. În cutia milei de la Biserica din incinta Maternității ,,Cuza Vodă”
(puneți pe GPS Biserica Maternității ,,Cuza-Vodă” și vă lasă exact unde trebuie);
5. Prin PayPal la următoarea adresă: pr.dandamaschin@yahoo.com
6. Prin Poștă sau Curierat pe numele Bisericii Maternității ,,Cuza-Vodă”
Iași, str. Cuza-Vodă, nr. 34.
7. Pentru Western Union, RIA, MoneyGram avem rugămintea de a ne contacta
pentru a vă oferi numele unui voluntar disponibil

Adaugă un comentariu