Despre abandonul școlar

„Pactul pentru tineri”, dezbaterea desfășurată la Colegiul Național din Iași cu privire la soluțiile reale de prevenire a abandonul școlar, a reușit să adune pentru aceeași cauză nume importante din viața publică.

În luările de cuvânt, inițiatoare proiectului, Cristina Chiriac, împreună cu Ministrul Familiei, Gabriela Firea, Ministrul Muncii, Marius Budăi, reprezentantul Ministerului Educației, Sorin Ion și, nu în ultimul rând, Primarul Municipiului Iași, Mihai Chirica, au subliniat eforturile depuse de Asociația Glasul Vieții în favoarea celor 10.228 de copii sărmani pentru a merge la școală și a deveni OAMENI MARI.

Sunt de apreciat mai multe inițiative legislative și guvernamentale prezentate astăzi, în speranța că le vom vedea și aplicate.

În prezentarea mea am făcut referire, pe baza experienței muncii de teren, la principalele cauze ce favorizează abandonul școlar, sarcinile la minore în comunitățile rrome și infracționalitatea juvenilă.

Mulțumim, Hulubei Laura Cristiana, CONAF și tuturor celor care ne sunt aproape!

Cine e responsabil pentru abandonul școlar?

Măsurile vin când nu mai e nevoie de ele!

Trebuie să vorbesc în numele celor 400.000 de copii lăsați în urmă de sistem. (…)

Situația este una dramatică, dar suntem aici ca să găsim soluții. Aceste probleme nu mai suferă amânare. Sunt în calitate vocațională de lucrător social aici, deși școala nu m-a pregătit pentru acest lucru. Ca mare parte dintre noi, activez în mediul rural și urban de acuș 30 de ani în calitate de lucrător în zona medicală, pedagogică, iată, cea cultică, iar acum sunt aici în calitate de lucrător social. (…)

Sesizez multe probleme, dar înainte de toate copilul trebuie să fie la școală.

Deși, de-a lungul timpului s-au făcut o mulțime de activități, sunt o mulțime de proiecte care s-au aplicat în cei 30 de ani de la Revoluție în zona aceasta, constatăm că nu și-au atins ținta: cornul și laptele, alocațiile, banii de liceu, transportul elevilor.

Sigur, când ai în spate 10.228 de copii, vreo 2.900 de familii care depind de aceste ajutoare, cunoști de la firul ierbii tot ce se întâmplă în teritoriu. Din păcate, nu școala mai veche, nemodernizată, nu programa, așa cum este ea, sunt responsabile. (…) Din păcate, responsabile sunt niște instituții care ar trebui să-și facă treaba, fie ar trebui să găsească soluții legislative pentru a merge până acolo încât să nu mai avem absenteism și abandon școlar.

S-a vorbit mult de mamele minore în această sală de festivități. Nu uitați, sunt preot într-o maternitate. Cu tot respectul pentru inițiative de acest tip, până a face o cameră a mamei și a copilului într-o școală, până a face educație pentru sănătate în școli, până a găsi soluții de finanțare pentru rezolvare, avem nevoie de EDUCAȚIE. Aceste mame, aceste fete fac copii pentru că nu merg la școală. Și da, marea majoritate provin din acele comunități rome care se ascund în spatele tradițiilor în timp ce părinții își vând copiii, în timp ce autoritățile de forță nu iau nicio măsură pentru a împiedica acesta trafic de copii și, desigur, tot aceste comunități furnizează și marea masă a fetelor traficate și care, din păcate, au o viață distrusă, indiferent în ce colț al lumii ar fi, în fața oricărui monitor pentru a-și face meseria.

Dacă e să vorbim despre responsabili sau despre propuneri, trebuie să începem cu familia. (…) Până când vom mai asista la acest scenariu înfricoșător în care părintele ia banul, alocația și orice formă de sprijin și nu este întrebat de modul în care cheltuie banul dat de stat pentru creșterea copilului? N-am văzut nicio contravenție la nimeni, să văd un părinte amendat, nu închis pentru că a luat banul copilului, l-a dus la magazinul din colț pentru a-și lua băutură, țigări, pentru ca mai târziu să lovească copilul și mama acasă. (…)

Ce se întâmplă în aceste comunități unde cu două-trei săptămâni înainte să se încheie mediile, mă lovesc frecvent de această situație: în școală nu mai sunt copii, profesorii au deja vacanță și totul este roz. Când oare vom ajunge să conștientizăm că prezența în școală este un act plătit de stat, iar orice absență din partea profesorilor și din partea copilului trebuie sancționată?

Spuneam de acele măsuri pe care statul le-a luat și nu sunt eficiente. Cum să fie eficiente dacă ele vin atunci când nu mai ai nevoie de ele?

Din cei 10.228 de copii, în clipa de față am extras bursieri, 110 bursieri! O parte stau în casele asociației, o parte sunt bursieri externi. În fiecare duminică sunt tras de ei – „părinte, n-avem bani de drum”. Nu se poate lucra în vacanțe ca pe 4 septembrie acești copii să aibă bani în buzunar? De ce banii promiși ca vouchere vor ajunge undeva în noiembrie-decembrie? Vacanța nu este pentru odihna noastră, ci pentru a pregăti un an școlar corespunzător. Sunt multe lucruri care dor în zona aceasta. (…)

În spatele fiecărui copil stă un om care donează. În spatele fiecărui pachet stă un voluntar care-l duce acasă. Acești oameni fac acest efort pentru ca peste ani să nu avem pe străzi cerșetori sau infractori, ci să avem OAMENI MARI, cum ne place să spunem. Vreau să ajung la pensie și să știu că acești copii ne-au ajutat.

Să ne binecuvânteze Domnul Iisus Hristos și să-i călăuzească pe mai marii țării în toată lucrarea cea bună!

Descarcă aplicația noastră

acasa  [Dan Damaschin - Glasul Vietii]
acasa  [Dan Damaschin - Glasul Vietii]

Aplicație dezvoltată de firma Bull-Software

Donează

1. Online cu cardul:

2. Tranfer în conturile:


Asociația Glasul Vieții (CIF: 31539898)
Cont: Banca Transilvania (COD SWIFT: BTRLRO 22)

RO64BTRLRONCRT00W8759401 (RON)
RO49BTRLEURCRT00W8759401 (EURO)
RO89BTRLUSDCRT00W8759401 (USD)
RO17BTRLGBPCRT00W8759401 (LIRE)

3. REVOLUT: - Vă rugăm cereți detalii
4. În cutia milei de la Biserica din incinta Maternității ,,Cuza Vodă”
(puneți pe GPS Biserica Maternității ,,Cuza-Vodă” și vă lasă exact unde trebuie);
5. Prin PayPal la următoarea adresă: pr.dandamaschin@yahoo.com
6. Prin Poștă sau Curierat pe numele Bisericii Maternității ,,Cuza-Vodă”
Iași, str. Cuza-Vodă, nr. 34.
7. Pentru Western Union, RIA, MoneyGram avem rugămintea de a ne contacta
pentru a vă oferi numele unui voluntar disponibil

Adaugă un comentariu