Povestea Părintelui Dan Damaschin din Iași, cel care a ridicat din temelii o casă pentru mame care cerşesc pe străzi: „Eu nu îmi fac decât datoria de preot, nu am voie să întorc spatele nimănui!”

Preotul Dan Damaschin din Iași vrea să le ofere o şansă mamelor care cerşesc pe străzi, cu copiii de mână, și studentelor care rămân însărcinate și, din disperare, se gândesc să renunțe la sarcină pentru că nu au alternative. Slujitorul Domnului a ridicat cu ajutorul mai multor voluntari un complex de garsoniere la Valea Lupului, o localitate ieșeană, în care mamele fără acoperiş să locuiască liniştite.

L-a numit, simplu, „Casa Vieții”, a muncit cot la cot cu muncitorii, a cumpărat de multe ori materiale din banii lui, pe lângă donațiile unor oameni de bine. Terenul a fost donat acum cinci ani de o parohie situată la câțiva zeci de kilometri de Iași. În momentul de față, preotul preconizează că cele 16 garsoniere (din cele 24 aflate în plan), bucătaria și sala de mese vor putea fi date în folosință, începând cu 21 mai 2018. Camerele sunt în momentul de față văruite, iar un sponsor a donat mai mulți metri de pal pentru construcția mobilierului. Preotul ia parte la toate treburile și e încrezător că garsonierele vor deveni „acasă” pentru mame neajutorate și copiii lor.

Preotul Damaschin nu se consideră un exemplu pentru cei din jur

Preotul Dan Damaschin lucrează de mai bine de zece ani la capela Maternității „Cuza-Vodă”, acolo unde a întâlnit de sute de ori mame aflate în situații-limită sau studente cu „psihicul sfâșiat”, după ce au renunțat la o sarcină. În plus, tată cu patru copii acasă la rândul lui, știe cât de greu e să crești un pui de om. Situația devine cu atât mai grea pentru mamele care nu au un acoperiș deasupra capului și sunt nevoite să cerșească pentru a supraviețui. „Pe aceste mame le vedem zilnic pe străzi, cerşind la semafor sau la orice colţ de stradă. Noi oricum le ajutam pe unele cu întreţinerea şi atunci am spus că mai bine le facem o casă mare, cu cameră pentru fiecare, cu bucătărie şi baie decente, în care să locuiască în condiţii bune. Aşa copiii o să meargă la şcoală, iar ele o să-şi caute de muncă”, crede Dan Damaschin, preot la Maternitatea „Cuza-Vodă” din Iaşi. „Pe aceste mame le vedem zilnic pe străzi, cerşind la semafor sau la orice colţ de stradă. Noi oricum le ajutam pe unele cu întreţinerea şi atunci am spus că mai bine le facem o casă mare, cu cameră pentru fiecare, cu bucătărie şi baie decente, în care să locuiască în condiţii bune. Aşa copiii o să meargă la şcoală, iar ele o să-şi caute de muncă”, crede Dan Damaschin, preot la Maternitatea „Cuza-Vodă” din Iaşi. Nu o dată a interacționat cu studente sau foste studente care au rămas însărcinate și pentru că li s-a spus „Nu ai ce căuta acasă cu un copil!”, au avortat, rămând traumatizate și, nu de puține ori, în imposibilitatea de a deveni mame mai târziu.

Omul care a sfințit locul și oamenii din jur

Atunci când stai de vorbă cu Părintele Damaschin, conștientizezi că ai în fața ta un interlocutor modest căruia nu îi place deloc să se laude. Lasă mai degrabă faptele să vorbească de la sine. De 13 ani, trimite anual sute de copii nevoiași la școală, oferindu-le haine, încălţăminte, rechizite și produse de igienă. De Crăciun şi de Paşte, se asigură că micuții vor primi daruri, iar cei mai merituoși beneficiază de burse lunare.

Bucuria copiilor care au văzut pentru prima dată marea

Anul trecut, ieșeanul a dus 120 de copii săraci la mare. A fost pentru prima dată când aceștia au ajuns pe litoral și s-au bucurat de o tabără. Tot în 2017, preotul a fost impresionat de drama unei mame care era pe punctul de a-și pierde cei cinci copii. Micuții riscau să fie instituționalizați și luați de lângă cea care le-a oferit viață și dragoste necondiționată. Soluția a fost găsirea unei locuințe, la Medeleni și reînscrierea copiilor la grădiniță și la școală.

Cu toate astea, Preotul Dan Damaschin preferă să continue să ajute necondiționat pe cei aflați în nevoie. Fără să aștepte ceva în schimb, fără a avea pretenția că e un exemplu pentru cei din breaslă și din jur.

„Nu sunt eu cel care întruchipez nu știu ce virtuți. Eu nu îmi fac decât datoria de preot, nu am voie să întorc spatele nimănui. Lucrurile se schimbă în bine dacă sădim frumusețe în jur. Dumnezeu ne ajută să facem imposibilul, prin oameni și nu numai!”, subliniază ieșeanul.

https://a1.ro/premium/povestea-parintelui-dan-damaschin-din-iasi-cel-care-a-ridicat-din-temelii-o-casa-pentru-mame-care-cersesc-pe-strazi-eu-nu-imi-fac-decat-datoria-de-preot-nu-am-voie-sa-intorc-spatele-nimanui-id744647.html

Donează

1. Online cu cardul:

2. Tranfer în conturile:


Asociația Glasul Vieții
Cont: Banca Transilvania (COD SWIFT: BTRLRO 22)

RO64BTRLRONCRT00W8759401 (RON)
RO49BTRLEURCRT00W8759401 (EURO)
RO89BTRLUSDCRT00W8759401 (USD)
RO17BTRLGBPCRT00W8759401 (LIRE)

3. REVOLUT: - Vă rugăm cereți detalii
4. În cutia milei de la Biserica din incinta Maternității ,,Cuza Vodă”
(puneți pe GPS Biserica Maternității ,,Cuza-Vodă” și vă lasă exact unde trebuie);
5. Prin PayPal la următoarea adresă: pr.dandamaschin@yahoo.com
6. Prin Poștă sau Curierat pe numele Bisericii Maternității ,,Cuza-Vodă”
Iași, str. Cuza-Vodă, nr. 34.
7. Pentru Western Union, RIA, MoneyGram avem rugămintea de a ne contacta
pentru a vă oferi numele unui voluntar disponibil

Adaugă un comentariu